Caramelles Sitgetanes

Una colla d’antics cantaires de caramelles, juntament amb una nova fornada de joves caramellaires, van fer possible recuperar la tradició després de cinc anys de silenci com a conseqüència de la Guerra Civil. D’aquesta manera, l’any 1941, es va fundar la colla de les Caramelles Sitgetanes. En tornar a l’activitat Retiro i Prado, i com que molts cantaires pertanyien a la coral parroquial, la colla prengué el nom d’Schola Cantorum. Més tard s’anomenà Schola Cantorum del Patronat d’A.S.C. i cap a mitjans dels anys 70, simplement, Patronat d’A.S.C. al·ludint de forma ben explícita l’entitat que li donava suport. Finalment, el 1999, amb el Patronat ja desaparegut, la colla recuperà el nom original. Després de quedar-se sense sostre, els assaigs es desenvoluparen a la rectoria i des de 2008 tenen lloc al Palau del Rei Moro.

 

La identitat de la colla sempre ha estat estretament lligada a la personalitat dels seus principals mestres: en Manuel Torrents present en la seva fundació, en Jordi Pañella que durant 50 anys s’hi va entregar a fons i en Joan Pinós que li seguí els passos ja fa més de 25 anys.

 

Antigament, els Dilluns de Pasqua la Colla feia el seu aplec a l’ermita de la Santíssima Trinitat. La missa, una ballada de sardanes i el dinar eren els plats forts de la jornada.

 

L’any 2002, la colla fou pionera en acceptar les dones dintre les seves files. I l’any 2016, se celebrà el 75è aniversari de la seva fundació en què, entre altres actes i accions commemoratives, en destacà l’organització d’una exposició restrospectiva i divulgativa al Centre Cultural Miramar.