Caramelles Sitgetanes, el documental

Després de l’Exposició al Miramar de 2016 per commemorar el 75è aniversari de la colla i de l’estrena de la nova web l’abril del 2021, en una Pasqua silenciada per les restriccions sanitàries de la pandèmia de la COVID-19, la Junta de l’entitat es va plantejar encarar un nou repte en el seu afany per divulgar i documentar aquesta tradició que tanta estima genera entre els membres de les Caramelles Sitgetanes i, per extensió, totes aquelles persones que d’alguna o altra manera hi participen.

Precisament, elaborant el contingut dels anteriors projectes, es detectà un buit important pel que fa a material audiovisual de la festa. A més, després d’èpoques complicades on la seva supervivència no estava garantida, just abans de la pandèmia, la colla travessava un moment dolç. El nivell musical s’havia elevat, diferents generacions tornaven a ser representades, la comunió entre els seus membres era òptima i un llarg etcètera d’indicadors mostraven clarament una dinàmica positiva mereixedora de ser cronificada per a que les generacions futures puguin captar l’essència de la colla durant la segona dècada del segle XXI. 

Amb una clara idea damunt la taula de realitzar un documental en un format actual on les entrevistes a una sèrie de persones rellevants en l’àmbit de les Caramelles, tant de dins com de fora la colla, serien el fil conductor d’una peça que pretenia narrar la història, la preparació i l’execució d’una Pasqua convencional d’avui en dia, la Junta es va posar a treballar durant el 2022 per aconseguir comptar amb els serveis i la implicació d’una productora audiovisual motivada en aquest projecte. Crispetes Films va ser l’escollida i el tracte, la sintonia, el compromís i la qualitat de la feina han estat impecables.

En plena Quaresma de l’any 2023, amb un guió ja molt més definit, van començar els enregistraments durant alguns assajos ordinaris de la colla. Durant la Pasqua es va dur a terme el gruix de les filmacions i la setmana posterior tingueren lloc les entrevistes. Durant la tardor i l’inici del 2024 s’ha muntat la peça de 42 minuts per a que estigui llesta per ser estrenada el pròxim dissabte 23 de març a les 12 h al teatre del Casino Prado Suburense amb entrada lliure. Serà una manera engrescadora i estimulant de començar la festa de les Caramelles d’enguany.

Aquest treball de gairebé tres anys s’ha finançat una part a través d’una subvenció concedida per part de l’àrea de cultura de la Diputació de Barcelona i una altra part important mitjançant els recursos propis de l’entitat. Un cop superada l’estrena pública, l’audiovisual quedarà penjat al web de la colla.